Dårlig ånde

Dårlig ånde

Nogle oplever af og til at lide af dårlig ånde. Udover årsager som hvidløg, rygning, mælkeprodukter eller en proteinrig kost, kan det skyldes at nogle af mundhulens bakterier udskiller svovlbrinter, der igen giver en karakteristisk lugt.

Dårlig ånde

Mundtørhed kan også disponere for dårlig ånde.  Midler der sætter gang i udskillelsen af spyt, kan her være en hjælp. Det kan fx være sukkerfrit tyggegummi, der tygges i 15-20 min., eller sukkerfri sugetabletter. Hyppigere indtag af måltider er også medvirkende til at øge udskillelsen af spyt. Det kan derfor være en fordel at indtage føde med kortere mellemrum end man plejer.

Ved opvågning om morgenen kan der ligeledes være mundtørhed, som kan fremkalde dårlig ånde. Løsningen er her at få tilstrækkeligt at spise og drikke.

Et vigtigt middel mod  dårlige ånde er at udføre en tilstrækkelig god mundhygiejne. Ikke mindst kan tungen børstes med en særlig tungeskraber. Det er tungens bageste del mod halsen, der skrabes. Det er nemmere at ramme denne del af tungen, hvis tungen rækkes frem.

Bakterier i tandkødslommerne, som det ses ved paradentose, kan også bidrage til de ildelugtende gasser eller svovlbrinter, vi kender som dårlig ånde. En paradentosebehandling kan gøre en forskel. I mere alvorlige tilfælde kan munden skylles med 0,1% klorhexidin, der er et antibakterielt middel. Dog kun i en kortere periode. Dels kan klorhexidin misfarve tænderne, dels påvirker det alle bakterierne i mundhulen, også de nyttige, der bidrager til at opretholde en sund balance i mundhulens bakterieflora.

Endelig kan en henvendelse til en øre-, næse-, halslæge-læge eller egen læge foretages. De kan udføre en supplerende undersøgelse af mund eller luftveje.  Her skal det erindres, at ca. 80% af tilfældene af dårlig ånde har sit udspring i mundhulen.

I sjældnere grad kommer den dårlige ånde fra maven. En indre medicinsk udredning er således det sidste trin i en udredning om dårlig ånde.

Sammenfattende kan det siges, at det primært er mundhulens bakterier lokaliseret på tungeryg eller i tandkødslommer, der oftest er årsag til dårlig ånde.

Vi er naturligvis behjælpelige med råd, vejledning og evt. behandling.